Uitvoering
Ook in de uitvoeringsfase is het belangrijk om te blijven samenwerken en communiceren op een verbindende manier. Bekijk samen de details en experimenten en streef naar een circulaire werf met zo weinig mogelijk afval. Je kan onderstaande tips zeker bekijken:
- Werk samen met leveranciers die materialen zonder verpakkingen geleverd worden en/of die overschot aan materialen terugnemen.
- Zorg voor duidelijke afspraken rond afval op de werf en stel een verantwoordelijke hiervoor aan voor de opvolging van de afspraken.
- Ga op zoek naar manieren om grondwater te hergebruiken of te infiltreren. Grondwater oppompen en in de riolering afvoeren is een enorm verlies voor de bodem.
- Vang regenwater op en gebruik dit zoveel mogelijk op de werf.
- Beperk je energieverbruik tijdens de werffase zoveel mogelijk en ga op zoek naar een manier om toestellen te laten werken op hernieuwbare energie.
- Ga op zoek naar as-a-service-contracten, waar een leverancier een dienst aanbiedt in plaats van een product of toestel. Een voorbeeld hiervan is light-as-a-service.
- Maak een materialen-, elementen- of gebouwenpaspoort aan. De basiseigenschappen, onderhoud en manier van (de)montage kan je hierin opslaan. Je zal deze informatie nodig hebben bij het latere hergebruik van de materialen. Dit is een levend document en zal blijven aangevuld worden tijdens het gebruik van de woning.
Voldoende tijd
Reken genoeg tijd voor het ontmantelen van materialen en de selectieve sloop om hergebruik toe te laten. Informeer hierover bij een (sloop)aannemer. De toepassing van prefabricatie en droge materialen verkorten de uitvoeringstermijn. Het vinden van beschikbare materialen voor hergebruik neemt weer meer tijd in beslag.
Kleine successen vieren
Blijf open voor veranderingen en vier alle kleine en grote ‘wins’. Blijf communiceren en samenwerken om oplossingen te vinden. Je bouwt op een innovatieve manier en er is een grote kans dat je tegenslagen tegenkomt. Maak daarom van elk succes een winst en vier samen met je team. Elk proces heeft ups en downs. Geniet daarom met volle teugen van de ‘ups’.
Experimenteren
De expertise van ontwerper en uitvoerder samenbrengen, zorgt voor innovatieve oplossingen en ruimte voor experiment. Test circulaire details uit in een mock-up voor uitvoering. Zo kan je meer zekerheid garanderen bij de effectieve uitvoering.
Opslag materialen
Denk na over logistiek tijdens de werf: waar ga je de materialen tijdelijk stockeren? Zo sta je voor minder verrassingen tijdens de uitvoering.
Bouwteam
Werken in bouwteam is voor een circulair project een dankbare vorm van samenwerken. Iedereen draagt de ambitie vanaf het begin, wat voor minder discussies, wijzigingen en financiële verrassingen zorgt op de werf.
Meer informatie
https://www.mosard.eu/ontwerper/