Voorbereiding

voorbereiding aannemer

Je hebt de ambitie om voor de toekomst te bouwen. Je weet dat afval niet zomaar verdwijnt en ziet de kans om oude materialen te hergebruiken als grondstof. Je bouwt voor de lange termijn en gaat voor flexibele en polyvalente gebouwen. Een goede voorbereiding is de start van een succesvol project waar je met een positief gevoel aan kan werken.

Kennis

Wil je graag aan de slag gaan met circulair bouwen? Doe dan zeker voldoende kennis op. Volg lessen, bezoek voorbeeldprojecten en ga praten met ervaren bouwprofessionals. Er zijn heel wat websites, brochures en boeken met uitgebreide theoretische informatie en elke dag komen er nieuwe bij. Met de juiste kennis ben je de geschikte partner voor een opdrachtgever met ambities op vlak van circulair bouwen.

Ervaring

Theoretische kennis is niet altijd voldoende om een circulair bouwproject tot een goed einde te brengen, maar ook praktische ervaring is belangrijk. Ga daarom voorbeelden bekijken en praat met collega-aannemers met ervaring. Test je kennis op een kleiner project of maak mock-ups van innovatieve oplossingen. Ervaring verwerven gebeurt in kleine stappen en elke dag, bij elk experiment, bij elk project leer je weer iets nieuws.

Eigen missie

De start van een nieuw project begint bij jezelf: wat is belangrijk voor jou? Wat is je missie, wat wil je bereiken? Wat ligt je nauw aan het hart en waar geloof je in? Dit is een belangrijke stap bij een innovatieve bouwwijze zoals circulair bouwen. Zoek gelijkgezinde opdrachtgevers en architecten. Dezelfde visie en missie versterken de samenwerking, zorgen voor meer energie en tillen het project naar een hoger niveau.

Uitdagingen

Onderzoek bij de start van het project of de ideeën van de architect haalbaar zijn en denk na over de mogelijke uitdagingen. Kan je de ambitie nog verhogen? Door in een vroeg stadium na te denken over de uitdagingen van het traject, kan je er beter op anticiperen.

Open communicatie

Ga voor een nauwe samenwerking met wederzijds vertrouwen, open communicatie, transparante overdracht van informatie en respect voor elkaar en voor de gemaakte afspraken. Beschouw een knelpunt tijdens het proces als mogelijke kans om samen creatieve oplossingen te bedenken. Ga in het project aan de slag als collega’s met dezelfde missie in plaats van concurrenten die eigenbelang vooropstellen.