Gebruik

Je hebt een prachtig project neergezet en kan er nu met volle teugen van genieten. Doorheen het gebruik zullen je noden veranderen, is onderhoud een must en zal je hier en daar herstellingen doen. Door je keuzes die je tijdens het bouwproces nam, kan je profiteren van een veerkrachtig gebouw dat dergelijke veranderingen toelaat.

Veerkracht

Je gebouw is klaar voor veranderingen en kan zich eenvoudig aanpassen aan je noden. Dit zorgt voor veerkracht in je woning. Onderhoud, herstellingen en renovaties verlopen vlotter en zijn goedkoper. Hergebruik je water of maak je gebruik van hernieuwbare energie? Dan merk je minder van toekomstige water- of energiecrisissen.

Levensduur

Denk bij het budget ook aan onderhoud en de volledige levensduur van het gebouw. Door rekening te houden met demonteerbaarheid worden onderhoud, aanpassingen en renovatie eenvoudiger, ook al is de aankoop van een circulair bouwelement misschien duurder. Hou de meerwaarde van de elementen bij renovatie of afbraak van de woning in gedachten.

Visie doorgeven

Maak duidelijke afspraken met de eventuele gebruikers of huurders en voorzie duidelijke instructies over het gebruik van de installaties. Als je de woning verkoopt, geef dan ook je visie mee met mogelijke kopers. Zo blijven de circulaire aspecten behouden bij toekomstige herstellingen of renovaties. Een aanpasbare woning is een grote meerwaarde voor toekomstige bewoners.

Onderhoud

Hanteer je visie ook tijdens het gebruik van het gebouw. Gebruik bijvoorbeeld geen chemische verf op bio-based materialen en vermijd siliconenkitten.

Geleerde lessen delen

Circulair bouwen is een andere manier van bouwen. Veel bouwprofessionals en opdrachtgevers zijn hier nog zoekende in. Geef hen de kans om bij te leren van jullie successen en fouten. Door je geleerde lessen te delen, kunnen anderen er verder op werken en experimenteren en worden nieuwe oplossingen bedacht. Oplossingen die je later mogelijks ook zelf kan toepassen.

Meer informatie